Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση των εργαζομένων στον ΟΛΘ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Το έγγραφο του Υπουργού ΥΝΑΝΠ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ) κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ για τις προσλήψεις στην Ο.Λ.Θ. Α.Ε., ΠΑΡΑΤΥΠΑ αρνήθηκε ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. να κοινοποιήσει στα μέλη του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. προκειμένου να το λάβουν υπόψη τους και να ενταχθεί στη συζήτηση για τις προσλήψεις. Αντίστοιχα σχετικό έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ τους το γνωστοποίησε ΠΑΡΑΤΥΠΑ την ώρα διενέργειας του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Η οποιαδήποτε σχετική απόφαση του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. στερείται τουλάχιστον ηθικής νομιμοποίησης.
Από την προσεκτική ανάγνωση του εγγράφου του Υπουργείου ΥΝΑΝΠ διαπιστώνουμε ότι:

1.      ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ προκύπτει το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τις προσλήψεις,
2.      Σε ΚΑΝΕΝΑ σημείο του δεν καταγράφεται η θέση «κάντε ότι θέλετε, το θέμα δεν αφορά το Υπουργείο» όπως δηλώθηκε και εννοήθηκε από τον ΠΡΟΕΔΡΟ Ο.Λ.Θ. Α.Ε. ενώπιον  των μελών Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε., Υπηρεσιακών Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και των μελών των Σωματείων Ο.Λ.Θ.,
3.      Η απουσία ΡΗΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ προς το Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. συνδέεται άμεσα με την αυτοτέλεια των Ο.Λ. Α.Ε. για την λήψη αποφάσεων, ΑΛΛΑ ΚΑΚΩΣ παρερμηνεύεται ως σιωπηρή αποδοχή της καταστρατήγησης και μη εφαρμογής των Υπουργικών Αποφάσεων για την Εθνική Λιμενική Πολιτική. Και τέτοιας φύσεως είναι και η Υπουργική Απόφαση για συνολικές προσλήψεις στην Κεντρική Υπηρεσία ΥΝΑΝΠ και στους Ο.Λ. Α.Ε.
Η ανεύθυνη συμπεριφορά μέρους των μελών του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. που προχώρησαν στην λήψη μιας παράτυπης και παράνομης για τα συμφέροντα του Λιμανιού απόφασης, επηρεάζει πολλαπλά αρνητικά το Λιμάνι και την πόλη της Θεσσαλονίκης :
1.      Πλήττεται η φήμη του Ο.Λ.Θ. Α.Ε. (το μοναδικό Λιμάνι του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ που δεν εξυπηρετεί τα εγχώρια προς εξαγωγή Ε/Κ).
2.      Συνεχίζεται η δυσλειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης Λιμένα Θεσσαλονίκης καθώς και η παράνομη μη συμμόρφωση του Ο.Λ.Θ. Α.Ε. με την σχετική τελωνειακή νομοθεσία.
3.      Αρνητική παρέμβαση στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 (η δραστηριότητα εξυπηρέτησης των εγχώριων προς εξαγωγή Ε/Κ, εγγράφηκε στον προϋπολογισμό έτους 2017 με έσοδα 4.441.212€ και λειτουργικά κέρδη 1.103.968€).
4.      Μειωμένο ετήσιο έσοδο Ελληνικού Δημοσίου 2% επί του τζίρου, μειωμένο Φ.Π.Α., μειωμένα μερίσματα μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου. Σε μία εποχή όπου το κάθε Ευρώ έσοδο του Ελληνικού Δημοσίου σημαίνει επιβίωση για τις δομές υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και αποτελεί φρένο στις μειώσεις συντάξεων και μισθών, η Διοίκηση και κάποια μέλη του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. αντιμετωπίζουν με ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ την με αποκλειστική ευθύνη τους απώλεια ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ τόσο για τον Λιμένα Θεσσαλονίκης όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο,
5.      Αντίστοιχα μειωμένα μερίσματα των ιδιωτών μετόχων.
6.      Έγιναν μέχρι σήμερα δαπάνες για τις υποδομές υποδοχής των εγχώριων προς εξαγωγή Ε/Κ, αλλά αυτές παραμένουν ανεκμετάλλευτες και μη αξιοποιήσιμες λόγω μη πρόσληψης προσωπικού.
7.      Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η πόλη της Θεσσαλονίκης «διψούν» για εργασία, έχοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τόσο Πανελλαδικά όσο και Πανευρωπαϊκά. Τι έπραξε λοιπόν η Διοίκηση του Ο.Λ.Θ. Α.Ε. ; Κωλυσιεργεί δύο ( 2 ) μήνες για την εφαρμογή της απόφασης 6997/03.03.2017 του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. για την αποστολή στο ΑΣΕΠ επιστολής για την προκήρυξη των 78 θέσεων προσωπικού αορίστου χρόνου (σε απάντηση σχετικού αιτήματος ΑΣΕΠ από τις 20.02.2017) και εντέλει καθ’ υπόδειξη «κύκλων του ΤΑΙΠΕΔ» (δεν υφίσταται συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης στο Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ) μεθοδεύει την λήψη νέας απόφασης για ματαίωση των προσλήψεων (αναβληθέντα Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. στις 24.03.2017, 29.03.2017, 11.04.2017, πραγματοποιηθέν στις 05.05.2017).
8.      Το χειρότερο όλων είναι αφενός η απόκρυψη της απόφασης 6997/03.03.2017 του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. από το ΑΣΕΠ και η αναληθής ενημέρωση τους ότι «…δεν λήφθηκε ακόμη απόφαση από το Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. διότι αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος στις 24.03.2017…». Τα παραπάνω προς έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε από το ΑΣΕΠ σε συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του κ.Ι.ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ στις 24.04.2017, κατά την οποία μας ενημέρωσαν ότι έχουν λάβει απαντήσεις από το ΥΝΑΝΠ και τα υπόλοιπα λιμάνια Ο.Λ. Α.Ε., με αποτέλεσμα να καθυστερεί η προκήρυξη αποκλειστικά με υπαιτιότητα του Ο.Λ.Θ. Α.Ε., λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποστολή της απάντησης του, καθώς και ότι ενδέχεται να προχωρήσουν χωρίς τον Ο.Λ.Θ. Α.Ε. εάν λάβουν σχετική έγκριση από το ΥΝΑΝΠ, περίπτωση κατά την οποία ακυρώνεται η δυνατότητα του Ο.Λ.Θ. Α.Ε. για την προκήρυξη σε επόμενο χρόνο, λόγω της συνολικής έγκρισης των προσλήψεων.
9.      Η πρόσληψη προσωπικού ΙΔΑΧ μέσω μίας σταθερής και αδιάβλητης διαδικασίας όπως είναι αυτή του ΑΣΕΠ, αποτελεί εχέγγυο για την ένταξη στον Ο.Λ.Θ. Α.Ε. εργαζομένων με σταθερές εργασιακές σχέσεις και ενταγμένων στην ΣΣΕ και ΓΚΠ ΟΛΘ.
Σας στέλνουμε σχετικά έγγραφα τεκμηρίωσης.
Απέναντι στην ανεύθυνη, καταχρηστική και βλαπτική για το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ συμπεριφορά της εκτελεστικής Διοίκησης και μέρους των μελών του Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε. που προχώρησαν στην λήψη μιας παράτυπης και παράνομης για τα συμφέροντα του Λιμανιού απόφασης, προχωρούμε μετά από δύο σχεδόν μήνες συζητήσεων, ενημέρωσης, παρεμβάσεων και ειλικρινών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.05.2017.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΘ
ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ
ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ
ΣΙΑΠΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου