Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Θέατρο, ταινίες, ντοκιμαντέρ και βιβλιοπαρουσίαση στη βδομάδα 13-20 Μάρτη

Κυριακή 13 Μάρτη:  Ώρα 21:00-Κιν/θέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (Εθνικής Αμύνης 1),  θεατρική παράσταση αλληλεγγύης «ΤΟ ΛΟΥΡΙ» της ομάδας «theatERT3», μια κωμωδία της Αναστασίας Δασκαλάκη σε σκηνοθεσία Άννας Γιαννακίδου. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη των απολυμένων της  CocaCola 3E και των εργατών του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ. Η είσοδος είναι με «ελεύθερη συνεισφορά». (Είναι η παράσταση για την οποία η διοίκηση της ΕΡΤ απαγόρευσε στους εργαζόμενους να παίξουν το σχετικό σποτ. Δείτε εδώ σχετικά)




Δευτέρα 14 Μάρτη:  ώρα 8.00 μ.μ., αίθουσα Τζων Κασσαβέτης, απόθήκη 1, λιμάνι: «Ο Ασκός του Αιόλου» (η προβολή παναλαμβάνεται την Πέμπτη 17/3, στις 3:15μμ. στην ίδια αίθουσα)
            Η ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ
«Ο Ασκός του Αιόλου» μετά από δυο χρόνια ενδελεχούς έρευνας μέσα και έξω από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το περιβάλλον και τη φύση και ύστερα από δυο και πλέον χρόνια γυρισμάτων σε όλη την Ελλάδα, ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ και το παραδίδει στη κρίση των πολιτών που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται σιωπηλά αλλά δυναμικά, για να προστατέψουν τα βουνά τους, κόντρα στην επέλαση των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών. Στους πολίτες που συνέβαλαν στην επιχειρησιακή, οικονομική και ηθική στήριξη του εγχειρήματος της ομάδας παραγωγής. Στην κρίση των πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι δεν ενημερώνονται από τα ΜΜΕ του συστήματος των κερδών για το ποιοι και πόσα κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις στην "πράσινη ενέργεια". (δείτε εδώ και εδώ  σχετικά τρέιλερς) 


Τρίτη 15 Μάρτη: ώρα 13:15, αποθήκη Δ στο λιμάνι, αίθουσα «Φρίντα Λιάππα».    

Το ντοκιμαντέρ «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!» ακολουθεί τη δράση των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Γράμμο και το Βίτσι, το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 1948 και Σεπτεμβρίου του 1949, μέσα απ’ τις αφηγήσεις του ήρωα του ΔΣΕ, Ηλία Μεταλλίδη. Ο Ηλίας Μεταλλίδης ανήκε στην ταξιαρχία της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ και σε αυτούς τους μήνες τραυματίστηκε τρεις (!) φορές και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομεία της Αλβανίας. Παρόλα αυτά, οι διηγήσεις του δεν έχουν τη μορφή αυτοβιογραφίας, αλλά της βιωμένης Ιστορίας. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να τιμήσουμε στο πρόσωπο του Ηλία Μεταλλίδη όλες τις αγωνίστριες και όλους τους αγωνιστές που έπεσαν στα πεδία των μαχών, στα ξερονήσια και στις φυλακές, παλεύοντας για ένα καλύτερο κόσμο.
(δείτε εδώ το σχετικό τρέιλερ)



Τετάρτη 16 Μάρτη:  ώρα 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.
 Η Ε' ΕΛΜΕ-Θ καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στην προβολή της ταινίας για τη μετανάστευση “Άλματα”. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση για τους πρόσφυγες, με συμμετοχή του πανεπιστημιακού Περικλή Παυλίδη.



Πέμπτη 17 Μάρτη:​ Σινέ ΟΛΥΜΠΙΟΝ, προβολή ντοκιμαντέρ «επομένη στάση ουτοπία» του Απ. Καρακάση
 ​(η προβολή επαναλαμβάνεται το Σάββατο 19 Μάρτη, στην αποθήκη 1, στο λιμάνι)​

        
Παρασκευή 18 Μάρτη: ώρα 21:00, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: "Πρόσφυγες, απόδραση προς την ελευθερία;" "Πρόκειται για ένα εξαιρετικά, ευαίσθητο πορτρέτο των       προσφυγόπουλων που αναγκάζονται να διαφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για τον γειτονικό Λίβανο. Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε μέσα σε έναν χρόνο, αφηγείται την  ιστορία της ζωής των παιδιών μέσα από δικά τους λόγια και αποτυπώνει τη συγκινητική αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απώλεια, τις κακουχίες και τη συντριβή της ελπίδας. Η μαρτυρία τους σε αυτήν την ταινία είναι ένας ωραία σχηματισμένος μικρόκοσμος του ανθρώπινου κόστους που έχει ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος έχει εξαναγκάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν τρόπο να ξεφύγουν οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά." (εισιτήριο 4 ευρώ)

Σάββατο 19 Μάρτη: ώρα 7:οο μμ., βιβλιοπαρουσίαση στον πολυχώρο TABYA (Μελενίκου​ 14Γ, έναντι πλατείας Χημείου).  Το συνεργατικό βιβλιοπωλείο-καφέ Ακυβέρνητες Πολιτείες και ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας και Κοινωνίας (Ο.Μ.Ι.Κ.) παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο ΟΙ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, με ομιλητές τους: 
Κώστα Γαγανάκη, επίκ. καθηγητή ευρωπαϊκής ιστορίας του παν/μίου Αθηνών, 
Σάκη Σπυρίδη, καθηγητή ιστορίας στη Β'βάθμια εκπαίδευση, και 
Βασίλη Τσιράκη, καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου